CUM SĂ STABILEŞTI CORECT MĂSURA OCHELARILOR DE SOARE

OCHELARII DE SOARE PREA MARI pot glisa pe nas si vei tinde să îi ridici de fiecare dată când simți că se deplasează. Nu cred ca este un tic pe care sa ţi-l doreşti neaparat.

Iar OCHELARII DE SOARE PREA MICI te pot dezavantaja, în loc de a pune în valoare fizionomia feţei tale. Apoi, dacă te angajezi în activități sport outdoor, vrei ca, întâi de toate, accesoriul să fie fiabil. Cu o pereche de ochelari prea mici sau prea mari, disconfortul ar trebui sa fie ultima ta grijă – deși una importantă. Prin urmare, ochelarii de soare pe care îi alegi ar trebui sa fie pe potriva ta.

    1. LATIMEA LENTILEI

Lățimea lentilei este prima valoare indicată pe ochelari. De regulă, valorile sunt trecute fie pe brațele ochelarilor, fie pe puntea nazală, unitatea de masura fiind milimetri.

De exemplu, daca marcajul se prezintă sub forma 50-12-135, lățimea lentilei este prima indicație, anume, 50. Ochelarii în cauză au lentilă ce măsoară 50 de milimetri în lățime. 

    2. PUNTEA NAZALĂ

Puntea nazala este a doua valoare indicate pe ochelari. În exemplul de mai sus, înseamnă că perechea în cauză prezintă punte nazală cu lățimea de 12 milimetri.

    3. LUNGIMEA BRATELOR

Aceasta este a treia valoare indicată. În exemplul nostru, ochelarii au brațe ce măsoară 135 de milimetri. Exista trei masuri de brat care pot fi considerate standard: 135mm, 140mm si 145mm.

    4. LĂTIMEA TOTALA A RAMEI

Nu este o valoare indicată explicit pe ochelari, însă este importantă pentru a stabili dacă mărimea ochelarilor de soare aleși este una potrivită ție. Poate fi ușor calculată, însumând lățimea lentilelor (în exemplul nostru, 50x2) și lungimea punții nazale. Obținem o lățime totală de 112 milimetri.

De reținut că, în cazul ochelarilor oversized sau celor cu cadru gros, trebuie introdus în sumă și excesul de lățime al cadrului însuși pentru a ajunge la dimensiunea reală a lățimii ramei. 

Odată ce ai stabilit lățimea totală a ramei, ceea ce trebuie să faci pentru a-ți da seama dacă mărimea ochelarilor de soare aleși este pe potriva ta este să masori distanta dintre tâmple, este simplu! Ai nevoie de o rigla (sau orice instrument ai la îndemână). Pot exista aproximări de 2 sau 3 milimetri (în plus sau în minus), acestea fiind considerate neglijabile.

 

Articol publicat pe 03.11.2015